Reisverslagen

De fietservaring van Erik Lentfert

Terug naar het overzicht

gasten_reis12.jpgFietsen op Mallorca… wat een feest!
De laatste week van mei was het zover: ik zou met mijn vader, Harrie Lentfert en lid van Ruiten Drie te Almelo, op fietsvakantie gaan naar Mallorca. Een eiland dat ik in 1996 al eens eerder had bezocht, maar destijds heb ik niet veel meer gezien dan de lokale pubs, bierstubes, disco’s etc.

De eerste stappen in Playa de Palma waren dan ook een feest van herkenning, de boulevard was nauwelijks veranderd en al mijn favoriete kroegjes zaten er nog. Maar daar kwam ik dit keer niet voor.

Fietsen en afzien was het credo! De reis was geboekt via JdR Cycling, een op fietsreizen gespecialiseerde organisatie te Mallorca. Ze wisten ons in een week tijd een zeer gevarieerd programma voor te schotelen en het eiland heeft voor de sportieve fietser echt super veel te bieden. De stapkriebels werden dus al zeer rap verdrongen door de fietsvibes!!!
Na aankomst in het uitstekende hotel Riu Concordia konden we de fietsen in de fietskelder ophalen. JdR Cycling beschikt over uitstekende huurfietsen van Ridley en voor € 80.- per week de moeite van het demonteren en hermonteren van de eigen fiets mijns inziens niet waard. Daarnaast werden alle deelnemers voorzien van een JdR Mallorca wielrenshirt, een tas met inhoud (sportdrank etc.) en een bidon van Maxim. Naast ons tweeën bestond de groep uit een gezellig team Hagenezen en Rob uit Breda, die samen met zijn vrouw de reis had gewaagd. De contacten verliepen zoals wel vaker in fietsland voorspoedig en na aankomst op zondag en het uitproberen van de fietsen in een korte 40 km. lange testrit richting binnenland kon maandag aan de eerste rit worden begonnen. Deze rit voerde ons over ongeveer 110 km. door het binnenland van Mallorca. Enigszins geaccidenteerd terrein, maar nergens werd het echt lastig. Vergelijk het met de Holterberg of zo, als je een echte col hebt gereden stelt dat ook niets meer voor; even sprinten en je bent boven. Wat dat betreft was dit al wat lastiger, aangezien het toch over langere stukken (maar minder steil) omhoog ging. Uiteraard onder uitstekende begeleiding van de Nederlandese oud-amateur André Collavino, die het peloton op bepaalde stukken probeerde uit te dagen en bij het vrij rijden wat speldenprikken uitdeelde. Hij werd hierin bijgestaan door Belg Alain Jordens, die samen met André het tempo voor iedereen aanvaardbaar hield. Halverwege hebben we nog even gerauscht op de wielerbaan van Sineu, midden op het eiland.
Op de tweede dag, dinsdag, kon het echtere werk dan beginnen. Na een redelijk lange aanloop werd de Oriënt beklommen, een lastig kreng van 7 km. lengte. Hier klapte het peloton aardig uiteen, maar uiteraard werd er netjes op iedereen gewacht en zoals gebruikelijk, halverwege een stop om wat energie op te doen met een heerlijk broodje Serrano ham en de fietsdag werd na 105 km. afgesloten bij fietscafé La Terraza, waar de verbruikte koolhydraten weer konden worden aangevuld middels voedzame pastamaaltijden. Woensdag stond te boek als een rustdag, maar vrijwel iedereen was gekomen om er flink tegenaan te gaan, dus ook de derde dag werd er gefietst. Van rust was zelfs nauwelijks sprake, toen bij stukken vrij fietsen snelheden van rond de 45 werden bereikt. Uiteindelijk werden hier geen zware beklimmingen genomen en was het zaak vooral de spieren lekker los te houden in deze 70 km. lange rit voor de uitdaging die donderdag op het programma stond…
Donderdag stond namelijk de koninginnerit op de rol die ging over 125 km. Een rustige aanloop vanuit Playa de Palma richting westkust, waar als eerste de klim naar Valdemossa moet worden genomen. Lekker in het ritme op een brede weg naar boven klimmen, deed daarmee wat aan een Alpencol denken, tegen een gemiddelde van zo’n 6%. Daarna werd de weg vervolgd richting kust. Wie dacht daar te kunnen recupereren kwam bedrogen uit, want deze kustweg gaat op en af en de invloed van de wind speelt hier een verraderlijke rol. Uiteindelijk aan de zuidkust in Andratx beland is de pret nog niet voorbij, want na 100 km. wacht nog de klim Coll Sa Creu, die de meesten toch wat te gortig werd in de hete meizon. Veel drinken bleef het devies en eenmaal op de top kon de afzink naar Palma beginnen. Hier reed ik de achterband nog aan flarden, maar gelukkig gebeurde dit op een recht stuk en stond ik vrij vlot stil. Eenmaal beneden werd langs de zee rustig teruggepeddeld richting Playa de Palma.
Op vrijdag weer een pittige rit, de nodige klimmetjes en het tempo hoog, 90 km. lang. Vergelijk het met vlak in Nederland, 34-35 km/h gemiddeld; op Mallorca haal je dan 28-29 gemiddeld. Uiteraard wordt dit tempo door André en Alain, afhankelijk van de groepssterkte, aangepast. Op Mallorca ligt nog een leuke klim die we tot dan toe alleen als een waarschuwende vinger uit het landschap omhoog hadden zien steken: de Randa. Die dag was het dan zo ver: hij kon van twee kanten beklommen worden. Eentje minder steil met een langere aanloop, en eentje met enkele stroken van boven de 10%. Als echte uit de klei getrokken bikkels uut het Oost’n gingen pao en ik uiteraard voor de steile kant. Na dat gedeelte eenmaal bedwongen te hebben kom je op de hoofdweg uit, waar de minder steil kant over gaat. Vandaar is het nog een aardig eindje klimmen tot aan het klooster op de top, maar het verzet kan wel een paar tandjes zwaarder worden gezet.
Op zaterdag volgde nog een wat vlakkere rit als afsluiter, 75 km. Deze ging over de wat bredere hoofdwegen van Mallorca. Als je de verkeersregels goed respecteert houden de automobilisten goed rekening met fietsers; Mallorca is voor het toerisme voor een belangrijk deel buiten het hoogseizoen afhankelijk van deze grote groep cyclisten.
Aangezien wij de vlucht zelf hadden geboekt via Münster/Osnabrück vlogen we zondag pas laat terug. Alle gelegenheid dus om op zondag nog een extra rit te maken en de mensen van JdR deden hier niet moeilijk over. Een mooie rit van 80 km. langs de kust als afsluiter, een laatste blik op het fraaie eiland en het fietsen over de mooie binnenweggetjes rond Llucmayor. Al met al een zeer geslaagde week, bijna 700 km. in de benen en alle complimenten voor de organisatie. JdR Cycling zorgt voor een uitstekende organisatie, accommodatie en professionele begeleiding. Daarnaast is het mogelijk om op je eigen niveau te fietsen, afhankelijk van de onderlinge verschillen kunnen groepen gesplitst worden. Dus of je nu in groep 1 of 2a zit, of in 2b, 3 of 4, iedereen komt aan zijn trekken op dit schitterende fietseiland. Een absolute aanrader!!

Erik Lentfert