Reisverslagen

Fietstraining op Mallorca

Terug naar het overzicht

gasten_reis01.jpgNa een zeer koud en winderig voorjaar, waarin de voorbereiding voor het nieuwe seizoen danig in de knel kwam, besloot ik om een weekje naar Mallorca te gaan om te trainen. Ik had van enkele Heco-leden enthousiaste verhalen gehoord over dit fietseiland en zijn prachtige wegen. Ik had geboekt bij een nieuwe fietsvakanties en trainingsstageaanbieder, JdRcycling uit Rijswijk die dit jaar voor het eerst naast tennis ook fietsreizen organiseert.
De boeking bleek al veel vertrouwen te geven, zonder erom te vragen kreeg ik korting op fietshuur en ook de reserveringskosten waren gratis. De reis die door Air Berlin uitgevoerd werd, verliep prima en de aan komst in Palma de Mallorca en transfer naar hotel Riu Concordia in Playa de Palma was goed geregeld, zodat ik al heel snel op één van de Ridley racefietsen zat om een proefrondje van 20 kilometer te maken.
De groepsleider André Collavino heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van wedstrijd en sportieve recreanten op Mallorca. Hij is een kenner van dit gebied en weet een scala van prachtige routes uit te zetten, al naar gelang men het parkoers aankan.

Op Maandag werden de groepjes samengesteld. Omdat men dit jaar begon, zijn de groepjes en het aantal deelnemers nog bescheiden. Ik was van plan om in 4 dagen plus-minus. 80 km per dag te fietsen op B-niveau, maar probeerde de eerste dag met de andere mee te gaan die verder gingen. Het tempo lag tussen de 28 en 33 km per uur wat voor mij net iets te hoog was. André bleef bij de laatste (ik dus) in de buurt en stuurde de snellere boys steeds een stuk vooruit, zodat die ook aan hun trekken kwamen. De wegen waren prima onderhouden en het terrein was licht glooiend tot 200 meter hoogte. De eerste dag stond er 105 km op de teller en allemaal tevreden gezichten. De rit werd besloten met een (herstel)drankje in het wielercafe van Frank en Carmen “La Terraza” waar ook clubgenoot Herman Verkaik en Ton van Nieuwkerk met hun fietsmaatjes zaten.

gasten_reis02.jpgDe tweede dag besloot ik met de B-groep mee te gaan. Deze groep bestond uit 1 dame en de vrouw van André, Ellen. Met mij erbij dus 3 personen. Het tempo lag iets lager (25-30 km per uur) en was ook voor mij goed te doen. Het weer was Dinsdag bewolkt maar niet te koud, zodat er in korte broek en shirt gefietst kon worden. De route ging weer langs rustige wegen met hier en daar een pittige klim. We kwamen langs vele windmolens, die zo kenmerkend voor Mallorca zijn. Aan het eind van de rit hadden we 80 km gefietst.
Woensdag is voor de organisatie een rustdag. Op uitnodiging van een echtpaar uit het Peeldorp Sevenum, Jan en Jacqueline, ben ik met hun meegegaan om de Randa te beklimmen. De Randa is een puist in het landschap die je bijna op het gehele glooiende gedeelte van het eiland kan zien. De klim naar de top op 543 meter is 5 kilometer lang en telt vele haarspeldbochten. Hij bleek best te doen te zijn en onderweg en bovenop de berg kon je van een prachtig uitzicht genieten. Dit uitstapje bracht weer 75 km op de teller.
De Donderdag ging de groep van André Collavino de bergen in en pakte enkele Colls van 550 meter. Wij gingen naar Petra een stadje in het oosten van Mallorca, op een schilderachtig plein zaten grote groepen wielrenners op de terrassen van het zonnetje te genieten. Na 98 kilometers weer een hersteldrankje in Playa de Palma.

De laatste dag moest de koninginnerit worden voor de A-groep. André had in overleg met de groep een zwaar parkoers uitgezet met diverse colls tot 1000 meter. Na 170 kilometer kwamen zij moe maar zeer voldaan in het hotel terug. Wij gingen ook richting bergen maar met iets minder hoogteverschil en een lengte van 91 kilometer. Een prachtige klim van Bunyola naar Orient over de Coll de Hono (540 meter) was voor ons de sportieve afsluiting van deze geweldige week.

gasten_reis03.jpgOmdat we Zaterdag nog de gehele dag over onze huurfietsen konden beschikken en ik zoveel mooie plekjes onderweg gezien had, besloot ik nog een rondje te maken om dit te fotograferen. Via Casa Blanca, de Coll de Militair, Santa Eugenia, Algaida en Llucmajor terug naar Playa de Palma, waar Herman Verkaik en Ton van Nieuwkerk ook in het wielercfe aanwezig waren om deze geslaagde trainingsweek gezellig af te sluiten.

Terugkijkend kan ik zeggen dat ik ontzettend genoten heb van deze fietsreis. Een prima begeleiding door André Collavino en zijn vrouw Ellen. Uitstekende fietsen. Gezellige en fijne deelnemers. Voortreffelijke maaltijden en een keurige kamer in hotel Riu Concordia en niet te vergeten de fraaie fietsvriendelijke wegen en natuurlijk het mooie weer. Van de geplande 4x 80 kilometer, bleek de tellerstand na een week op 520 kilometer te staan. De organisatie, JdRcycling heeft voor mij bewezen óók fietsvakanties tot een succes te kunnen maken. Ik verwacht volgend jaar zeker grotere groepen als JdRcycling in wielerkringen bekender wordt.

Henny Troost